verzorging

 

Voor mensen die niet van borstelen en frutselen houden, is de Cocker (of een Gordon Setter in sommige gevallen), eigenlijk niet zo geschikt. De lange vacht vraagt namelijk om de nodige verzorging en als dat niet regelmatig gebeurt, gaat het haar klitten.

Goed ontwollen, doorborstelen en kammen voorkomt dit. Vooral achter de oren en bij de oorflappen, in de oksels, de liezen en bij de bevedering aan de poten kunnen klitten ontstaan. Wordt de vacht verwaarloosd, dan gaat deze vervilten met alle nare gevolgen vandien.

Afhankelijk van de vachtdikte zal zowel een Cocker Spaniel als een Gordon Setter, om ze goed verzorgd te houden, zo'n drie tot zes keer per jaar getrimd moeten worden.

De haargroei in de gehoorgang moet verwijderd worden en het haar aan de binnenkant van de oorflap kort gehouden.

Maak zelf de oren regelmatig goed schoon met oorreiniger. De haren die tussen de voetzolen uit groeien, kunnen worden weggeknipt. Ook de huidplooien aan de onderlip regelmatig controleren en schoonmaken. In die plooien blijven namelijk makkelijk voedselresten en speeksel hangen, waardoor zich bacteriën kunnen gaan ontwikkelen.