gezondheid

Eerlijkheid en openheid over de gezondheid van honden is voor iedereen van het grootste belang.

Voordat u een hond koopt, zou u er zich van te voren in moeten verdiepen wat de gezondheidsverwachting van uw pup is. 

Een goede fokker kan u hierover inlichten, maar u zou hier ook zelf verantwoording voor moeten nemen. 
Er is op internet tegenwoordig ruimvoldoende informatie te vinden over (rasgebonden) erfelijke ziekten en rasverenigingen kunnen u hierover ook goed informeren. 
Zoek en/of vraag er dus naar! Dit kan veel leed en teleurstelling voorkomen. Zeker als u zelf fok-en/of showplannen heeft!

 

De verplichte onderzoeken voor de ogen en heupen om een nestje op de website van de rasvereniging te mogen plaatsen, zijn een goede start. Soms is er nog meer (DNA) onderzoek mogelijk en/of noodzakelijk.

 

Helaas moeten we nog een tijdje wachten op een goed DNA onderzoek waarmee we alle erfelijke problemen kunnen opsporen. De reeds bestaande onderzoeken zijn slechts voor een klein aantal afwijkingen bekend en geven dan ook nog geen volledig beeld. 
(En dan nog: hoe fok je dan de mindere eruit zonder de goede te verliezen?)

 

Als kleine fokker probeer ik zo goed mogelijk een evenwicht te vinden tussen gezondheidsaspecten, karakter en de gewenste raspunten. 
Het overleggen met, luisteren naar en leren van zeer ervaren fokkers en/of keurmeesters geven een mooie leidraad om mijn kennis te vergroten.

 

Het volgen van de KK1 en KK2 zijn heel zinvol geweest. (met dank aan Elly Weijenborg als docente) 
Ook de verschillende dierenartsen die ik soms om raad vraag, geven mij veel steun. 
Dat ik hen allemaal dankbaar ben, spreekt voor zich! 
Tenslotte gaat het uiteindelijk om slechts één ding: een mooie en gezonde pup, waar u en ik nog lang plezier aan kunnen beleven!!