Een goede fokker kan u hierover inlichten, maar u zou hier ook zelf verantwoording voor moeten nemen.
Er is op internet tegenwoordig ruimvoldoende informatie te vinden over (rasgebonden) erfelijke ziekten en rasverenigingen kunnen u hierover ook goed informeren.
Zoek en/of vraag er dus naar! Dit kan veel leed en teleurstelling voorkomen. Zeker als u zelf fok-en/of showplannen heeft!
De verplichte onderzoeken voor de ogen en heupen om een nestje op de website van de rasvereniging te mogen plaatsen, zijn een goede start. Soms is er nog meer (DNA) onderzoek mogelijk en/of noodzakelijk.
Helaas moeten we nog een tijdje wachten op een goed DNA onderzoek waarmee we alle erfelijke problemen kunnen opsporen. De reeds bestaande onderzoeken zijn slechts voor een klein aantal afwijkingen bekend en geven dan ook nog geen volledig beeld.
(En dan nog: hoe fok je dan de mindere eruit zonder de goede te verliezen?)
Als kleine fokker probeer ik zo goed mogelijk een evenwicht te vinden tussen gezondheidsaspecten, karakter en de gewenste raspunten.
Het overleggen met, luisteren naar en leren van zeer ervaren fokkers en/of keurmeesters geven een mooie leidraad om mijn kennis te vergroten.
Het volgen van de KK1 en KK2 zijn heel zinvol geweest. (met dank aan Elly Weijenborg als docente)
Ook de verschillende dierenartsen die ik soms om raad vraag, geven mij veel steun.
Dat ik hen allemaal dankbaar ben, spreekt voor zich!
Tenslotte gaat het uiteindelijk om slechts één ding: een mooie en gezonde pup, waar u en ik nog lang plezier aan kunnen beleven!!
Voor de Engelse Cocker Spaniëls zijn er inmiddels een aantal DNA testen.
AON: veroorzaakt een geleidelijk verlies van coördinatie en kracht van de ledematen bij oudere honden. Het heeft een recessieve wijze van overerving.
FN: Familial Nephropathy) is een fatale nieraandoening bij jonge Cockers. In de jaren tachtig kwam deze aandoening veel voor in Engeland. Ook voor FN geldt dat een drager van het gen gekruist mag worden met een hond die vrij is van deze aandoening, omdat uit deze combinatie nooit lijders zullen worden geboren.
PRA: PRA (Progressive Retinal Atrophy) is een erfelijke oogaandoening. Er zijn verschillende types PRA die ervoor zorgen dat het netvlies van het oog geleidelijkaan degenereert (Antagene). Het zicht wordt belemmerd en leidt uiteindelijk tot blindheid. De meest voorkomende bij Cockers is GPRA (General Progressive Retinal Atrophy) ook bekend als prcd-PRA. Het gevolg is nachtblindheid die uiteindelijk leidt tot volledige blindheid.
Cataract/MPP: Naast de hierboven besproken PRA, kan de Cocker ook de volgende oogaandoeningen vertonen: cataract (staar of vertroebeling van de ooglens), MPP (Membranis Pupilaris Persistance
Andere onderzoeken:
HD: Röntgenfoto 1 malig met onafhankelijke officiële beoordeling. Er mag enkel gefokt worden met honden die de eindbeoordeling HD-A, HD-B en HD-C hebben, waarbij honden met een C beoordeling uitsluitend mogen worden gekruist met honden die A-heupen hebben.
ECVO: jaarlijks oogonderzoek bij aangewezen specialist, laatste test 1 jaar geldig.
U begrijpt dat al deze onderzoeken dus van groot belang zijn!