ONDERZOEKEN EN GEZONDHEID:

EERLIJKHEID EN OPENHEID OVER DE GEZONDHEID van honden is voor iedereen van het grootste belang.

Voordat u een hond koopt, is het altijd belangrijk om u er van te voren in te verdiepen wat de gezondheidsverwachting ervan is.

Een goede fokker kan u hierover voorlichten, maar u zou hier ook zelf verantwoording voor moeten nemen.
Er is op internet tegenwoordig ruimvoldoende informatie te vinden over (rasgebonden) erfelijke ziekten en rasverenigingen kunnen u hierover ook goed informeren.
Zoek en/of vraag er dus naar! Dit kan veel leed en teleurstelling voorkomen.

De verplichte onderzoeken voor de ogen en heupen om een nestje op de website van de Schnauzerclub te mogen plaatsen, zijn een goede start. Sommige fokkers, waaronder ik, doen echter nog een extra onderzoek zoals een DNA onderzoek op DCM, om nog meer gegevens te verkrijgen over hun nestje.

Helaas moeten we nog een tijdje wachten op een goed DNA onderzoek waarmee we alle erfelijke problemen kunnen opsporen. De reeds bestaande onderzoeken zijn slechts voor een klein aantal afwijkingen bekend en geven dan ook nog geen reëel beeld.
(En dan nog: hoe fok je dan de mindere eruit zonder de goede te verliezen?)

Gelukkig is de Schnauzer een relatief gezond ras.

Als kleine fokker probeer ik zo goed mogelijk een evenwicht te vinden tussen gezondheidsaspecten, karakter en de gewenste raspunten.
Het overleggen met, luisteren naar en leren van zeer ervaren fokkers en/of keurmeesters geven een mooie leidraad om mijn kennis te vergroten.

Het volgen van de KK1 en KK2 zijn heel zinvol geweest. (met dank aan Elly Weijenborg als docente)
Ook de verschillende dierenartsen die ik soms om raad vraag, geven mij veel steun.
Dat ik hen allemaal dankbaar ben, spreekt voor zich!
Tenslotte gaat het uiteindelijk om slechts één ding: een mooie en gezonde pup, waar u en ik nog lang plezier aan kunnen beleven!!