welkom bij Hairy Rascals

Engelse Cocker Spaniëls


HOE HET BEGON....

Eigenlijk best onverwacht kwam onze jongste dochter in 2020 met haar wens om Engelse Cocker Spaniëls naast onze Schnauzers te willen hebben. Vooral ik was vrij snel 'om', mijn man moest even wennen aan het idee... Maar al snel was ook hij enthousiast met haar keuze en kon er gezocht worden naar een vertrouwde fokker.

Wij zijn bij een paar kennels hartelijk ontvangen, maar uiteindelijk viel de keus op "Quaondy's" van Mildred Ockers. Mijn oog was al eerder gevallen op een Blauwschimmel teefje van haar, dat gedekt zou gaan worden en ze ging niet meer uit mijn gedachten. Voor dat nest was al een goed gevulde wachtlijst, dus voor ons nog geen mogelijkheid dat jaar. Na lang wachten (inmiddels 2022) konden we van haar volgende nest een teefje krijgen en daar zal ons Cocker avontuur mee gaan beginnen!

Wij zijn heel dankbaar voor dit mooie meisje en hopen nog veel van Mildred Ockers te kunnen leren over dit mooie ras.

DE ENGELSE COCKER SPANIËL

Een ras met een bijzonder prettig soort energie en met hun lange vacht een prachtige verschijning met een heerlijk karakter. Daarnaast heeft hij een handzaam formaat en een staartje dat altijd kwispelt.

Cockers zijn altijd in voor actie. Het liefst met de baas of het vrouwtje, want dit jachthondje wil graag samenwerken. Afwisseling in het 'werk' en de training zullen zeer worden gewaardeerd.

Ze komen voor in verschillende kleuren, zowel bont als éénkleurig. De bonte variaties zijn vaak wat makkelijker in de verzorging, omgang en opvoeding dan de éénkleurigen.

VERZORGING

Voor mensen die niet van borstelen en frutselen houden, is de Cocker eigenlijk niet zo geschikt. De lange vacht vraagt namelijk om de nodige verzorging en als dat niet regelmatig gebeurt, gaat het haar klitten. Goed doorborstelen en kammen voorkomt dit. Vooral achter de oren en bij de oorflappen, in de oksels, in de liezen en bij de bevedering aan de poten kunnen klitten ontstaan. Wordt zijn vacht verwaarloosd, dan kan gaat de vacht vervilten met alle nare gevolgen vandien.

Afhankelijk van de vachtdikte zal een Cocker Spaniel, om hem goed verzorgd te houden, zo'n drie tot zes keer per jaar naar de trimmer moeten. De haargroei in de gehoorgang moet verwijderd worden en het haar aan de binnenkant van de oorflap kort gehouden.

Maak zelf de oren regelmatig goed schoon met oorreiniger. De haren die tussen de voetzolen uit groeien, kunnen worden weggeknipt. Ook de huidplooien aan de onderlip regelmatig controleren en schoonmaken. In die plooien blijven namelijk makkelijk voedselresten en speeksel hangen, waardoor zich bacteriën kunnen gaan ontwikkelen.

ACTIVITEITEN MET EEN COCKER

Cocker Spaniels zijn geschikt voor allerlei sportieve activiteiten. Iedere vorm van jacht of apporteersport valt bij dit ras in de smaak. In de gedrag & gehoorzaamheid doen Cockers het uitstekend, hoewel de nodige Cocker humor zeker aanwezig zal zijn! Ook actieve sporten zoals behendigheid en flyball doen ze met veel plezier en vol overgave. Helemaal het einde vindt de Cocker sporten waarbij hij zijn uitstekende neus kan gebruiken, zoals speuren, zoeken, sorteren en reddingshondenwerk.

OPVOEDING

Uiteraard begint ook bij dit ras een goede opvoeding met een gedegen socialisatie. Het opvoeden van een Cocker is geen enorme klus. Hij is intelligent en misschien nog wel belangrijker, hij wil ook graag samenwerken met zijn baas. Vaak worden Cockers als eigenwijs bestempeld, maar dat kan soms ook aan een gebrek aan de JUISTE opvoeding liggen. Sommige mensen kunnen namelijk de droevige, soms intrieste blik van hun hond absoluut niet weerstaan, met gevolg dat het slimme Cockertje al snel zijn baas leert manipuleren. Consequent blijven is het motto. Maar dan wel met een fluwelen handschoen, want van een harde aanpak kan de Cocker onzeker, angstig en zelfs agressief worden. Het aanleren van het 'hierkomen' moet zo snel mogelijk op een goede manier worden aangeleerd, want het blijft tenslotte een jachthond!!

ONZE RINGTRAINING

Om deel te kunnen nemen aan hondenshows, zal Rani eerst moeten oefenen om netjes in de ring mee te lopen en rustig te blijven staan. Ook moet ze leren dat een vreemde haar zal aanraken om te voelen hoe ze gebouwd is.

We gaan dit aanleren door middel van ringtraining

Rani

dat koppie, onweerstaanbaar

RANI

alvast oefenen met netjes staan

QUAONDY'S SPECIAL DELIVERY (RANI)

Maggy

Veel eerder dan gepland, maar niet te weerstane kans:

Quaondy's Special Agent